Voor en Nadelen van grafstenen uit China en India

 

grafstenen-india-china-europa-importUit onderzoek blijkt dat +90% van alle grafstenen in Nederland tegenwoordig kant en klaar uit China of India geïmporteerd worden. Een grafsteen is een handelsproduct geworden omdat het produceren in Nederland duurder is. - Wij hebben door de jaren heen ondervonden dat het polijstwerk uit deze landen doorgaans minder van kwaliteit is. Het materiaal wordt veelal met kleurverdiepers behandeld. Het materiaal oogt vervolgens door de chemie heel mooi maar slaat naarmate het middel uitwerkt continu doffer uit. 

 

Hieronder is een voorbeeld van Indische makelij

Beide grafstenen waren in de zelfde steensoort besteld. De linker steen was twee jaar eerder geplaatst. U kunt bij het linker monument zien, dat deze een stuk lichter oogt dan de nieuw geplaatste steen. Eigenlijk zou de steen nog steeds mooi donker moeten zijn geweest. Deze linkere steen zou jaarlijks met een kleurverdieper behandeld moeten worden om het mooi donker te houden.  


Een grafmonument moet minimaal 25 jaar blijven staan. Om de diepe mooie kleuren te behouden zal het graniet ambachtelijk gepolijst moeten worden. Bij de Europese makelij is het polijstwerk heel betrouwbaar, het is iets duurder maar de steen blijft altijd mooi. 

 

Voordelen Europese makelij

1.) de steen blijft mooi

2.) snelle levertijden

3.) geen kinderarbeid

 

Nadelen Europese makelij

1.) hogere kosten

 

Voordelen import uit China en India

1.) lagere kosten

 

Nadelen import China en India

1.) steen blijft minder lang mooi

2.) lange levertijden, ook bij transportschade kan het 3 maanden extra duren

3.) bekend om kinderarbeid

 

grafsteen-china

 

Ziet u het verschil tussen de beide stenen?

 

Bepaal bij "Kuterbach" zelf de oorsprong van uw grafsteen!