Natuursteen

granietmijn blanco perla in ingemar group s.a.-spanje

Natuursteen is een natuurproduct. Dat betekent dat geen enkele steen hetzelfde is. Kleur en regelmaat van het motief zijn verschillend. Natuursteen wordt in de natuur aangetroffen en na een eventuele bewerking geschikt gemaakt als bouwmateriaal of grafmonument. Natuursteen wordt in vele variëteiten aangetroffen. Vandaag de dag wordt gesteente uit de hele wereld naar Nederland en België geïmporteerd.

 

Gewoonlijk wordt een onderverdeling gemaakt in:

• stollingsgesteente: onder andere granieten, trachieten en basaltlava's
• afzettingsgesteente: onder andere kalkstenen, zandstenen en tuffen
• metamorf gesteente: zoals gneis en marmer

 

Grafstenen van natuursteen worden tegenwoordig door zijn hoge duurzamheid meestal geproduceerd uit de natuursteensoort graniet genaamd. Marmer is een misschien wel mooier maar zachter gesteente en dus makkelijk bewerkbaar. Alhoewel er goede ipregnaten zijn toch door zijn poreusheid minder duurzaam en geschikt als grafmonument. Er zijn zoals u hierboven gelezen hebt vele soorten natuursteen. Graniet, marmer en hardsteen zijn de meest toegepaste natuursteensoorten voor de productie van grafstenen. Graniet is tegenwoordig tevens een veel toegepaste natuuursteensoort vanwege de hoge duurzaamheid er van. Graniet is  leverbaar in een grote variatie van soorten en kleuren. Hoe donkerder de kleur hoe zwaarder en compacter de steen is en deze dus minder poreus is.

 

 

  

   

Minder duurzaam

Hardsteen, Cristallino, wit marmer en Bianco del Mare blijven buiten minder mooi dan granietsoorten. Dit komt omdat deze natuursteensoorten kalk bevatten. Kalk is gevoelig voor zuren, zoals zure regen. Een veel gebruikt alternatief voor hardsteen is (gezoet) Impala.

 

 
     

Zeer duurzaam

De granietsoorten zijn UV bestendig en verkleuren buiten bijna niet. Met name in gepolijste uitvoering zeer onderhoudsvriendelijk. Emmerald Green verkleurt echter wel. De lichtere soorten, zoals Whiscount White, zijn wat gevoeliger. Zo kunnen hier sneller roestvlekken of vlekken van bijvoorbeeld besjes in komen.

 
     

Ruw natuursteen

Ruw natuursteen is als puur natuur. Heel mooi kan ook zijn om ruw natuursteen deels te polijsten. Dankzij het kleurverschil, de structuur en de bijzondere vormen die dan ontstaan, krijgt u een unieke grafsteen. Enige voorbeelden zijn; Arctic Green, Basaltzuilen en Luxemburgse leistenen. Zie meer info bij onze leveracier Norvold Memorials.nl.

   

 

 

 

Open of gesloten structuur?

De structuur van een natuursteensoort is een meetpunt voor kwaliteit. Steensoorten met een open structuur zijn over het algemeen gevoelig voor weersinvloeden en vervuiling omdat water en vuil het materiaal kunnen binnendringen.Kuterbach Grafmonumenten levert hoofdzakelijk grafwerk van steensoorten met een gesloten structuur. Hierdoor vermijden wij veel natuursteensoorten die te veel vocht intrekken en zijn wij in staat een lange garantie op het natuursteen te bieden.

 

Wat is polijsten?

Polijsten van natuursteen een techniek waarbij een zijdeglans ontstaan. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van polijstmachines. Ook wel het verdichten van de bovenlaag van een steen. Door deze bewerking ontstaat een voor vuil en vocht ondoordringbare laag en verkrijgt het natuursteen een zeer fraaie glans en diepe kleur. Na verloop van tijd kan de glans van het gepolijste minder worden en adviseren wij deze daarom na aanschaf eens per jaar met een gescikte impregnaat in te smeren die tevens bij Kuterbach te bestellen is.

 

Wat is zoeten?

Zoeten is de laatste fase van het schuurproces met een zeer fijne schuurschijf. Afhankelijk van de schuurschijf zijn er verschillende gradaties in glans mogelijk. Een geringe glans wordt "licht gezoet" genoemd en een matglans "gezoet" en een bijna hoogglans "donker gezoet".

 

 

 

Tot slot is natuursteen een mooi en tijdloos natuurproduct met een levendige uitstraling en een prachtig uiterlijk. De natuurlijke variatie van dit oermateriaal zorgt ervoor dat elke toepassing een unieke uitstraling heeft. Afhankelijk van de steensoort die u kiest, is uw natuursteen volgens onderzoekers maar liefst tussen de 35 en 350 miljoen jaar oud.